Svenske jegere kan nå oppta jakten på villsvin i området rundt Fagersta i Midt-Sverige etter at jaktforbudet på ca. 1.000 kvadratkilometer i området ble underlagt restriksjoner for jakt. Dermed ser det ut til at villsvinjegere i Sverige slapp skremselen etter utbruddet, som ble bekreftet 6. september i fjor, da et dødt villsvin ble funnet utenfor byen Fagersta i Midt-Sverige. Mens villsvinjegerne fryktet kollaps i den svenske villsvinbestanden, reagerte myndighetene raskt.
Det var den 6. september 2023 at det ble oppdaget Afrikansk svinepest (ASF) etter positive prøvesvar gjort av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Den 7. september 2023 besluttet Jordbruksverket omfattende restriksjoner i smittesonen på ca. 1.000 kvadratkilometer rundt Fagersta og omkringliggende områder.
Vellykket utført oppdrag
Innsatsen er nå i mål og det vekker jubel blant de mange som har vært engasjert i å få begrenset og bekjempet utbruddet.
«Det føles fantastisk! Vi har nådd det siste og etterlengtede endepunktet for svinepestutbruddet i Fagersta.» sier Lena Hellqvist Björnerot ved det svenske jordbruksverket i en pressemelding om EU-kunngjøringen.
Svenske jegere med en formidabel innsats
– Jeg vil understreke at uten engasjementet fra de svenske jegerne hadde ikke dette gått så bra. Tusen takk til dem», sier Lena Hellqvist Björnerot i pressemeldingen.
Lokale jegere gjennomsøkte området utallige ganger med hunder for å finne og ødelegge døde og infiserte villsvin.
I kjerneområdet innenfor gjerdet er alle villsvin avlivet for å stoppe smittespredningen, og villsvinbestanden utenfor gjerdet er tynnet ut for å redusere antallet utsatte dyr som kan spre smitten videre inn i Sverige.
Faktatall for ASF i Sverige
- SEK 113 millioner – Jordbruksverkets totale kostnad for å håndtere utbruddet. Sifrene er for perioden 06.09.2023 – 31.08.2024.
- 484 søknader om dispensasjoner – 253 av disse ble innvilget, 124 ble avslått da de gjaldt ting som allerede var tillatt, 117 ble avslått og 6 ble trukket tilbake av søkerne.
- 102 søknader om erstatning – av disse er 84 avgjort og det er utbetalt erstatning på til sammen 4 571 716 SEK. De totale erstatningskravene utgjør 34 583 320 SEK.
- 14 928 timer med leteinnsats – fordelt på ca. 625 jegere.
- 70 infiserte villsvin – alle er funnet innenfor en diameter på 5 kilometer.
- 116 villsvin avlivet for smitteforebygging – totalt i kjerneområdet og i ytre området.
Dette er store kostnader for samfunnet, og skal noe slikt skje i Norge, vil nok dette kunne bli i samme størrelsesorden som i Sverige. Det fatale vil være om svinebesetninger i Norge får smitte overført fra villsvin, da vil nok dette beløpet øke betraktelig.
Jakt på villsvin
Jakt på villsvin i Norge er svært viktig, spesielt når ASF har vært i vårt naboland. Bestandsregulering og uttak der det er mulig er viktig for landbruket, spesielt med hensyn til grønsakproduksjon og svinebesetninger innenfor et stadig økende området for utbredelse av villsvin.
Villsvin er aktive hele døgnet, men siden det er et menneskesky dyr er det mest aktiv på natta. Derfor er det viktig for jegere som jakter villsvin å kunne bruke de hjelpemidler som er tilgjengelig for å forvalte dette på beste måte. Jegere vi har snakket med sier at termiske sikter for å forvalte arten er viktig for å holde den stammen med villsvin som er i Norge nede.
I Sverige er det et estimert antall på ca. 350.000 – 450.000 i 2020 og en årlig tilvekst på mellom 80.000 – 100.000 dyr. Dette er svært høye tall. I jaktåret 2020/2021 ble det skutt ca. 160.000 villsvin, og er det viltet det blir skutt mest av i vårt naboland.
I Norge ble det i jaktåret 2022/2023 skutt 413 villsvin – ei økning på 48 dyr fra forrige jaktår. Trolig er det nærliggende å tro at bestanden i Norge er mellom 1000 – 2000 dyr. Det er ikke konkrete tall på dette dessverre.
Handlingsplan for Norge mot villsvin
Handlingsplanen mot villsvin er utarbeidet av Miljødirektoratet og Mattilsynet etter oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet og Klima- og
miljødepartementet. Målsettingen i planen er færrest mulig villsvin på et minst mulig område. Planen gjelder for 2020 – 2024, og det er ventet at en ny plan blir utarbeidet for kommende år for en bedre forvaltning av bestanden mot villsvin i Norge.