NIMBY - NotInMyBackYard

 

 

Som hundeeier opplever jeg også et pussig paradoks

Like sikkert som våren kommer, kommer avisartiklene om at hundeeiere må ha hunden i bånd og hundeeierne påminnes om alle de medmenneskene som er redd for hunden. Uka etter kan man i den samme avisen lese at ulven er ufarlig og folk må da tåle å ha den gående på gårdstunet eller i nabolaget. Mine påstander i denne sammenheng er ikke veldokumenterte, de er observerte og selvopplevde.

 

Når våre myndigheter valgte å opprette en ulvesone, var det uten at innbyggerne i disse områdene fikk være med på beslutningen

Der ligger nok mye av årsaken til den polariseringen vi ser i ulvedebatten i dag. De som bor innenfor ulvesonen har fått en vesentlig endring i hverdagen. At en mor frykter for sitt barn er reell frykt. At en gårdsbruker frykter for sine husdyr er reell frykt. Når andre uttaler at de føler frykt og utrygghet ved å være ute i naturen så er det ekte for dem og jeg synes vi skal respektere det og ta det på alvor! Å blande inn elgku med kalv, vepser og gaupe og beskrive dem som farlige er et sidespor, og jeg oppfatter det som et forsøk på tåkelegging. Det er ulv vi snakker om så la oss diskutere den!

Den trivielle fremstillingen av å rusle i skogen for å oppleve ulv uten å føle frykt er ikke til hjelp. Like lite som å fortelle en med heisskrekk at det er bare å gå inn i heisen for den faller ikke ned, eller at det er bare å gå inn i flyet for det er tryggere enn en bil, eller fortelle en med skrekk for ormer at det er bare å gå ut i skogen for du vil trolig ikke treffe på noen. Frykten er en følelse og den er ekte for den som føler det. De fortjener at vi respekterer dem for det, også kan vi andre holde oss for gode til å belære dem om at de ikke har noen grunn til å føle nedsatt livskvalitet. Den holdningen har ikke et positivt innhold i denne sammenhengen slik jeg ser det.

 

Nå skal myndighetene evaluere ulvesonen og har satt ned et ulvesoneutvalg

Man kunne jo håpe at det ble trukket lærdom fra forrige runde men dessverre, nei. Miljødepartementet har satt sammen et utvalg bestående utelukkende av personer som bor utenfor ulvesonen, noe som ikke gir økt troverdighet til forvaltningen. Nok en gang skal de som er mest berørt bli satt på sidelinjen. Det er slik at bor man utenfor så er man ikke innenfor og dermed sitter man med åpenbare mangler i sin totalvurdering. Dette er viser en NIMBY-holdning jeg ikke kan like.

Frykt er i hvert fall ekte.


LOGO svart       Nord-Norge

Nordland, Troms, Finnmark

E-post: Finnmark - Vadsø:  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

E-post: Finnmark - Øksfjord: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

E-post: Troms - Tromsø: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

E-post: Nordland - Fauske: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sør-Norge

Agder fylkene og kysten opp t.o.m. Vestfold

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

E-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Midt-Norge

Trønderlagsfylkene samt Møre og Romsdal

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Innlandet

Oppland og Hedmark

E-post:

Vestlandet

Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Østlandet

Buskerud, Akershus, Oslo, Østfold

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.