Blyhagl og helserisiko

I kronikk den 13. januar er Knutsen, Brantsæter og Alexander  fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt usikre på om helserisikoen ved å spise småvilt skutt med blyhagl har blitt riktig oppfattet. Spørsmålet vi i Jegernes Interesseorganisasjon og Våpenrådet stiller oss etter å ha lest kronikken er mer om de reelt ønsker at dette skal bli riktig oppfattet.

Det vi ser som den største utfordringen i debatten rundt blyammunisjon er at offentlige organer og institusjoner som uttaler seg er lite objektive og ubalansert i sin tilnærming til spørsmålet. Når det i tillegg benyttes et lite og snevert miljø fra Høgskolen i Hedmark og NINA som kilder, får disse anledning til å resirkulere sine påstander gjennom flere offentlige instanser vedrørende samme sak. Spørsmålet er om dette styrker troverdigheten til disse institusjonenes argumentasjon.

Folkehelseinstituttet har undersøkt hvor mye bly norske jegere har i blodet. De uttalte etter å ha innhentet data at de var «overraskende lave» hvilket er riktig. Nivået av bly i blodet til norske jegere er lave til og med sammenlignet med andre europeiske borgere som ikke spiser vilt skutt med blyammunisjon.

 
Rolf Larsen, Styreleder JI  

 

Det blir trukket frem en britisk undersøkelse som kan tyde på at inntak av småvilt kan føre til økte nivåer av bly hos konsumentene. At man selv sitter på tre norske undersøkelser som konkluderer med at det ikke er noen fare forbudet mellom inntak av småvilt og nivåer av bly hopper man elegant bukk over.  Passer disse ikke inn i det bildet man ønsker å presentere allmenheten. Hvorfor teller en britisk undersøkelse mer en tre norske? Er det ikke norske spisevaner natur og jakt dette handler om?

Det oppleves at dette spørsmålet har blitt ensidig behandlet og man aner en forhåndsbestemt konklusjon fra Høgskolen i Hedmark. Høgskolen har igjen påvirket Miljødirektoratet, NINA, og VKM/ Folkehelseinstituttet. Jegernes Interesseorganisasjon sammen med Våpenrådet foreslår derfor at Klima– og Miljødepartementet når dette temaet skal utredes i fremtiden velger uavhengige forskningsinstitusjoner som f.eks. SINTEF til å fremskaffe etterrettelige fakta.

 
Frode Larsen, President i Våpenrådet  

 

Etter å ha satt oss inn i ulike rapporter sammen med uavhengige fagmiljøer så fremstår den kampanjepregede opptreden til de nevnte offentlige instansene som overdreven og tabloid.  At det benyttes lite sofistikert skremselspropaganda for å nå et ideologisk mål er en merkelig fremgangsmåte for institusjoner som finansieres gjennom offentlige budsjetter.    

Helsefaren ved å innta et godt måltid av kortreist, økosmart viltkjøtt skutt med blyammunisjon er etter hva vi kan se ikke verre en å ta seg et par glass vin en fredagskveld. 400 000 norske jegere spør seg i disse dager om det er den neste gleden vi skal fratas å nyte?

 

Her er .pdf dokumentet tilgjengelig som ble sendt til pressen.

Her er artikkelen i Aftenposten som vi skriver et svar til.

Artikkelen "Bly ingen fare i naturen" i Aftenposten den 14.8.2014. av Tom V. Sagalstad - geokjemiker, førsteamanuensis i ressurs- og miljøgeologi, Universitetet i Oslo


LOGO svart       Nord-Norge

Nordland, Troms, Finnmark

E-post: Finnmark - Vadsø:  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

E-post: Finnmark - Øksfjord: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

E-post: Troms - Tromsø: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

E-post: Nordland - Fauske: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sør-Norge

Agder fylkene og kysten opp t.o.m. Vestfold

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

E-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Midt-Norge

Trønderlagsfylkene samt Møre og Romsdal

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Innlandet

Oppland og Hedmark

E-post:

Vestlandet

Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Østlandet

Buskerud, Akershus, Oslo, Østfold

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.